Bestlite - Englannin ensimmäinen Bauhaus-design

Bestlite-valaisimen suunnitteli vuonna 1930 englantilainen Robert Dudley Best. Inspiroiduttuaan saksalaisesta Bauhaus-koulukunnasta, hän piirsi klassisen BL1-valaisimen, joka sittemmin tunnustettiin ensimmäiseksi Bauhaus-tuotteeksi Englannista.

Ennen vuotta 1930 Robert Dudley Best oli opiskellut niin Ranskassa kuin Saksassakin. Näissä maissa olivat uudet designvirrat jo levinneet laajalle, mikä teki Bestiin suuren vaikutuksen. Jo opiskeluaikanaan hän piirsi ensimmäisen luonnoksen sille tuotteelle, josta oli tuleva ensimmäinen Bestlite-valaisin.

Palattuaan kotiin ulkomaiselta opintojaksoltaan, Best sysäsi liikkeelle Englannin ensimmäisen Bauhaus-valaisimen tuotannon aivan uudenlaisella muotoilullaan. Bestin perhe oli jo sukupolvien ajan ollut yksi Englannin johtavista valaisintuottajista, mutta aikaisemmin keskittynyt kaupallisempiin ja yksityiskohtaisempiin tuotteisiin.

Winston Churchill ja BL1

Kotimaassaan BL1 ei ensimmäisellä tuotantokierroksellaan juurikaan menestynyt. Valaisinta myytiin lähinnä teollisen alan yrityksiin, joissa sen funktionaalinen muotoilu oli hyödyllinen. Suuri läpimurto sai vielä odottaa. Kaksi asiaa vaikuttivat kuitenkin valaisimen myöhempään suosioon.

Ensimmäinen oli se, että lampusta alettiin kirjoittaa ajan suurimmassa arkkitehtuurin ja muotoilun lehdessä. Ja vaikka valaisimen suosio tästä kiihtyi jonkin verran, oli kaikista suurin vaikutus kuitenkin sillä, kun Iso-Britannian pääministeri Winston Churchill valitsi BL1:n kirjoituspöydälleen. Kun Winston Churchill vuonna 1940 toimi pääministerinä, oli Eurooppa suurten haasteiden edessä – toinen maailmansota oli puhjennut. Viisi vuotta myöhemmin Churchill ilmoitti Whitehallissa kokoontuneelle kansalle, että sota oli vihdoin ohi. Tuossa maanalaisessa bunkkerissa, legendaarisen puheen aikana, BL1 oli nähtävissä pääministerin pöydällä.
Näin valaisin sai ikonisen aseman Englannissa ja sitä pidettiin jopa liittoutuneiden voiton symbolina. Tieto valaisimesta levisi nyt koko maailmaan. Siitä julkaistiin myös uudenlaisia versioita: lattia-, katto- ja seinävalaisimet.

Bauhaus tyylisuuntana

Muotoilu-, arkkitehtuuri- ja taidesuuntaus Bauhaus on saanut nimensä samannimisestä saksalaisesta korkeakoulusta, joka perustettiin vuonna 1919. Se oli koulu, joka pyrki parantamaan tavallisten ihmisten mahdollisuutta saada käyttöönsä viimeisteltyä ja funktionaalista designia, sekä hyvää käsityötä teollisen massatuotannon avulla. Koulun fokus oli muun muassa käsityön ja teollisen muotoilun yhteistyössä, sekä lasissa, teräksessä ja betonissa.

Vaikka koulu itsessään ei edustanut mitään tiettyä muotoilusuuntausta, vaan oli pikemminkin keskittynyt päämääräänsä tuoda tavallisten ihmisten ulottuville hyvää ja funktionaalista muotoilua. Sen tavaramerkiksi muodostui yksinkertainen ja käytännöllinen muotokieli. Tänä päivänä monet tuon aikakauden tuotteet ovat ikonisia – kuten esimerkiksi juuri Bestliten BL1-valaisin.

Bauhaus-inspiraatio näkyy erittäin selvästi BL1:n muotoilussa. Siinä on yksinkertaisia ja vahvoja referenssejä tyylin vaatimukseen funktionaalisuudesta. Ennen kaikkea valaisin on yksinkertaisen esteettinen. Selkeä muotokieli on tehnyt valaisimesta vahvasti valovoimaisen ja ikonisen. Sitä käytetään kaikkialla maailmassa, niin yksityiskodeissa kuin julkisissa tiloissa. BL1-valaisimesta onkin tullut klassisen Bauhaus tyylin synonyymi.