Caravaggio - Cecilie Manz

Kaikki alkoi yhdestä riippuvalaisimesta. Tänä päivänä nimi Caravaggio on levinnyt myös käsittämään pöytävalaisimen ja kaksi lattiavalaisinta, sekä seinävalaisimen.

Vuonna 2005 Lightyears lanseerasi ensimmäisen Caravaggio –valaisimen, jonka oli suunnitellut tanskalainen Cecilie Manz. Valaisin oli kiiltolakattua metallia, jonka ripustin oli krominen, sekä punainen johto. Riippuvalaisin suunniteltiin tavoitteena laittaa funktio ensisijalle – sen piti tarjota erinomainen valo.

Caravaggio

Minimalistinen muotokieli yhdistettynä funktionaaliseen valaistukseen – takasi monia designpalkintoja ja statuksen modernina designikonina. Designin fokus funktiossa tarkoittaa, että valonlähde on korkealle sijoitettuna. Riippuvalaisimen varjostin varjostaa valoa niin, että riskiä häikäisystä ei jää. Valo ohjautuu keskittyneesti alas varjostimesta ja luo kohdistetun valaistuksen. Riippuvalaisimen yläosa on avonainen, mikä myös omalta osaltaan luo läpäisevää valoa.

Ei ole sattumaa, että riippuvalaisin on saanut nimekseen Caravaggio. Samalla tavalla, kuin italialainen maalari oli mestari valotekniikassaan, niin tekee myös tämä riippuvalaisin. Italialainen barokkimaalari Caravaggio oli tunnettu hänen taidosta vangita valo ja varjo töissään. Lightyearsin riippuvalaisin luo myös kontrastin kohdistuvalla valollaan. Caravaggio on valon mestari!

Myös design on kontrastirikas. Valaisin on samanaikaisesti feminiininen ja maskuliininen. Varjostimen pehmeä muotokieli on täysin vastakohta valaisimen kromiselle ripustimelle. Yhdessä funktionaalisen valon kanssa nämä kontrastit selittävät valaisimen suuren suosion ympäri maailman.

Cecilie Manz

Tanskalainen suunnittelija Cecilie Manz on jo tunnettu nimi jo tuotedesignin saralla. Valmistuttuaan Tanskan Designkoulusta vuonna 1997, avasi hän oman studionsa. Siitä lähtien hän on luonut designia koteihin monille eri valmistajille. Cecilie Manz on ansainnut useita designpalkintoja työstään.

Vuonna 2005 Cecilie Manz aloitti yhteistyön Lightyearsin kanssa. Näinä aikoina hän suunnitteli ensimmäisen Caravaggio –riippuvalaisimen.  Valaisin sai osakseen nopeasti suosiota, joka on kestänyt siitä saakka. Cecilie Manz keskittyi tämän valaisimen suunnittelussa funktionaalisen valaistuksen luomiseen. Tämä on nähtävissä valaisimen minimalistisessa muotoilussa – ja muutamassa vuodessa valaisimesta on tullut moderni uusklassikko.

Lightyears

Vuodesta 2015 lähtien Lightyears on ollut osa tanskalaista yritystä Republic of Fritz Hansen. Fritz Hansen tuottaa huonekaluja ja on tunnettu muun muassa yhteistyöstään tanskalaisten suunnittelijoiden kanssa, kuten esimerkiksi Arne Jacobsenin, Piet Heinin ja Poul Kjærholmin. Lightyears on erikoistunut valaistukseen ja täten lisännyt yhden tuotekategorian Fritz Hansenin valikoimaan.